In opdracht van Gemeente Amersfoort heeft Monoma onlangs een nieuwe locatie geopend en in beheer genomen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Inclusief deze nieuwe locatie beheert Monoma nu vier locaties in Amersfoort, samen goed voor 200 opvangplekken.
Bij twee van de vier locaties heeft de gemeente ervoor gekozen om bedrijfspanden te transformeren naar tijdelijke woonruimte. Deze wooncomplexen worden in eerste instantie ingezet voor de opvang van vluchtelingen maar kunnen op een later moment, als de toestroom van Oekraïense vluchtelingen is afgenomen, ook voor andere doelgroepen gebruikt worden, zoals jongeren of kwetsbare doelgroepen. “Het bijzondere aan deze complexen is dat het volledig zelfstandige woonruimtes zijn. Dit in tegenstelling tot veel andere opvanglocaties waar de bewoners juist gebruik maken van gedeelde voorzieningen”, legt Harry Verkuijlen, projectcoördinator bij Monoma, uit. “Door nu te kiezen voor deze oplossing kunnen de wooneenheden in de toekomst ook gebruikt worden voor andere doelgroepen. Het is een duurzame oplossing die kan worden aangepast aan veranderende marktbehoeften.”
Als beheerder van ruim 20 opvanglocaties in het hele land, is Monoma niet alleen verantwoordelijk voor het vastgoedbeheer, maar verzorgt het in verschillende gemeenten ook het sociale beheer. “Het is ons doel om te zorgen dat de bewoners zich veilig en vertrouwd voelen in hun nieuwe omgeving. Om dit te bereiken voeren we veel gesprekken met de bewoners, en laten we zien dat we onze beloftes nakomen. De inzet van huismeesters die de Oekraïense taal spreken is daarbij cruciaal”, gaat Verkuijlen verder. “Door deze persoonlijke benadering voelen de bewoners zich echt welkom en gehoord. We kunnen de bewoners misschien geen thuis geven, maar we kunnen we zorgen dat ze zich thuis voelen.”
We kunnen de bewoners misschien geen thuis geven, maar we kunnen we zorgen dat ze zich thuis voelen.
Ondanks veranderingen in het landelijke beleid ten opzichte van vluchtelingenopvang en de onzekerheid over de duur van de oorlog in Oekraïne, zal tijdelijke huisvesting voor specifieke doelgroepen, zoals vluchtelingen, statushouders, studenten en economisch dak- en thuislozen, er altijd zijn. “Door onze ruime ervaring in tijdelijke huisvesting weten we goed wat nodig is om huisvesting voor deze doelgroepen te realiseren. We zijn dan ook erg blij dat gemeenten, zoals Amersfoort, inzitten op een meer permanente oplossing, zoals bij deze opvanglocaties. Want de vraag naar tijdelijke huisvesting zal de komende jaren echt niet afnemen”, sluit Verkuijlen af.